I julen opplever vi en økning av innmeldte skader grunnet forspisning. Julen er for mange en herlig, men stressende tid. Og midt i stresset er det mange hundeeiere som glemmer seg. Kanskje ribben ligger til avkjøling utendørs samtidig som hunden settes ut i hagen? Eller kanskje skålen med sjokolade ligger lett tilgjengelig for en nysgjerrig snute? 

Her kan du lese om hva du bør være oppmerksom på, og hva du bør gjøre hvis uhellet skulle skje. 

Fet og salt julemat

Hvis hunden din skulle få i seg for mye fet og salt julemat, som juleskinke, ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk, kan det resultere i betennelse i bukspyttkjertelen eller forgiftning. Kjøtt med ben kan også være problematisk, da disse kan sette seg fast og skade tarmen. I verste fall vil bein som stopper opp i fordøyelsessystemet bare kunne fjernes kirurgisk.

Forgiftning etter sjokolade eller bakst

Glem for all del ikke skålen med sjokolade. Sjokolade inneholder det farlige stoffet teobromin, som kan være dødelig. Pass også på søtningsstoffet xylitol, som finnes i flere søtsaker. Dette kan gi hunden alvorlig leversvikt. 

Bakst som brød, boller og rundstykker som ligger til heving er en annen skummel felle. Gjærdeig inneholder etanol, som kan gi en alkoholforgiftning. 

Andre årsaker til veterinærbesøk er pepperkaker, druer og rosiner. Sistnevnte kan gi nyresvikt.

Symptomene du bør kjenne til

Hvis hunden din har fått i seg kjøtt, bakst, sjokolade eller annet den ikke skal, er det først og fremst viktig å følge godt med på allmenntilstanden til hunden. De første tegnene på en forgiftning er oppkast, ustøhet, skjelvninger og raskere pust. Deretter er det ofte diaré, økt behov for vann og høy hjertefrekvens. 

Når skal du kontakte en veterinær?

Kontakt veterinæren for å rådføre deg hvis du vet at hunden din har fått i seg noe den ikke skal. Du vil da få svar på hvorvidt det kan være farlig eller giftig. Og skulle hundens tilstand forverres på kort tid, må du oppsøke veterinær så raskt du kan. 

Ikke undervurder hunden din

Ikke glem at hundene våre har god spenst og bevegelighet, og kan komme seg frem til de utroligste steder. Ikke undervurder hunden din. Legg derfor heller inn ekstra god margin på hvor du oppbevarer maten, både i julestrien og ellers i året.

Vi anbefaler alle hundeeiere å unngå for mye julemat til hundene sine, til tross for logrende haler og smigrende øyne. Det beste for hunden er et sunt og godt kosthold, med vanlig hundemat.