Råd til nyttårsaften

Nyttårsfeiringen er forbundet med fest og moro for oss mennesker, men kan være et mareritt for dyrene våre. Mange hunder er så skuddredde at de risikerer å havne i en sjokktilstand.

Hunder og andre dyr reagerer ulikt; noen sover seg gjennom feiringen, andre blir svært redde. Her har vi samlet noen råd som kan gjøre det enklere for hunden din å komme seg gjennom dagen.

Start treningen i god tid

Én måte å tilvenne hunden din smell fra fyrverkeri er å spille av lydene over sterioanlegget. Dette må gjøres suksessivt og over tid. Du kan starte med lave lyder, og gradvis øke volumet. Det er viktig at du ikke viser medfølelse når hunden er stresset, men heller avleder oppmerksomheten til noe hunden din syns er morsomt, som en lek.

Aktiver hunden i forveien

Økt mosjon og aktivisering dagene i forveien av nyttårsaften er en god investering. Legg også gjerne inn hjernetrim, ved å trene for eksempel spor eller lydighet. Dette bidrar til at hunden din blir sliten, noe som igjen kan redusere redelsen.

Dessverre er det mange som ikke tar hensyn til verken dyr eller regelverk og skyter opp fyrverkeri både før og etter nyttårsaften. Gå derfor gjerne de lengste turene i dagslys for å unngå overraskende smell. 

Har du naboer som er glad i raketter og fyrverkeri? Da kan det vært lurt å si fra, slik at de kan begrense fyrverkeriet til selve nyttårsaften.

Bruk av beroligende midler

Mange hunder er såpass redde at de trenger beroligende midler for ikke å risikere å havne i en sjokktilstand. Vær i så fall ute i god tid for å få resept og råd hos veterinæren. På nyttårsaften er det som regel for sent å få tak i beroligende tabletter.

Hvis du har gitt hunden din noe beroligende, er det ofte en fordel å legge den i et overdekket bur eller mørkt rom med radio på svakt volum. Hold likevel et godt øye med hunden. 

Selve nyttårsaften

Har du mulighet til å reise til fjells eller et annet sted med mindre bråk, er dette selvsagt det mest idelle for hunden. Og har du anledning til å la hunden være sammen med en annen roligere hund, kan dette også hjelpe. Uansett – la aldri en redd hund være alene på nyttårsaften!

Dra gjerne for gardiner og persienner, og slå på TV eller radio med ganske høyt volum i god tid før tolv-slaget. Det er også viktig at du selv er rolig og ignorerer bråket slik at hunden føler seg trygg på deg. Husk at du for all del ikke skal kjefte på hunden din om den blir redd. Samtidig er det viktig å ikke trøste den, slik at redselen forsterkes. Når hunden roer seg, kan du gi en godbit eller kos. Rolig stryking på brystet kan også virke avslappende.

Å spise har ofte en beroligende effekt. En mett hund slapper bedre av, så gi mat god tid i forveien. Et ben kan også være en god distraherende faktor. 

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer