I takt med høstens mørke blir det stadig vanskeligere å oppdage dyr langs bilveiene. Dette gjelder spesielt om morgenen og i skumringen. Dette, til tross for at de fleste ulykker skjer i områder med gatebelysning. 

– Reflekser er en enkel, men smart måte å beskytte dyrene våre på. En god refleks er synlig på 140 meters avstand når den treffes av frontlykter. Uten refleks er dyret først synlig på rundt 25–30 meters avstand, sier Christian Geelmeyden, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring. 

Hvilken refleks bør du velge?

Det finnes et hav av reflekser for både hunder og oss eiere – alt fra diskré bånd til heldekkende klær som dekken, jakker og vester. Det viktigste er at refleksen synes. Du får best effekt om du kombinerer blinkende lamper som kan festes til dyrets halsbånd eller sele.

Et annet tilleggsalternativ kan være en refleksspray, laget for dyr. Denne er skånsom mot pels og hud, og bidrar til økt synlighet. Det er lurt å spraye utendørs da den inneholder butan- og propangass, slik at hunden din ikke får det i seg gjennom luftveiene. Og er hunden din allergisk mot shampoo, bør du unngå å bruke en slik type spray. 

Reflekstips på hunder

  • Kombiner en dekkende refleks med en lampe på hunden. Refleksen sees bra når den treffes av lys, og lampen når det er helt mørkt. 
  • Hunder med solid pels syns bedre med refleksvest enn med reflekshalsbånd. 
  • Om du bruker refleksvest på hunden din – tenk på at refleksen sees best fra siden, og ikke forfra eller bakfra. 
  • Ikke glem reflekser til deg som dyreeier! Med refleksbånd festet rundt håndleddene og beina, og de tradisjonelle, dinglende refleksene, blir du sett. Aller best synes du med en jakke eller vest i refleksmateriale, i kombinasjon med dinglende reflekser og en lampe.

Har refleksen gått ut på dato?

Reflekser slites fort ut. De fleste holder kun ett år, og må deretter byttes ut. En enkel kontroll er å lyse på den ved siden av en nyere refleks, på fire meters avstand. På den måten ser du fort effekten på din gamle refleks, og kan vurdere hvorvidt den vil gjøre nytten sin.