I løpet av høsten er det vanskelig å oppdage dyr som havner i bilveien, spesielt om morgenen eller i skumringen. Dette, til tross for at de fleste ulykker skjer i områder med gatebelysning. 

– Reflekser er en enkel, men smart måte å beskytte dyrene våre på. En god refleks er synlig på 140 meters avstand når den treffes av frontlykter. Uten refleks er dyret først synlig på rundt 25–30 meters avstand, sier Christian Geelmuyden, administerende direktør i Agria Dyreforsikring. 

Kan jeg bruke refleks på katt?

Refleks på katt har lenge vært omdiskutert, men det finnes noen gode og mindre farlige alternativer. Trafikkerte veier kan være langt farligere, og hvis du har en aktiv utekatt og bor i nærheten av en bilvei, er det lurt å utstyre katten din med en refleks. Vi anbefaler i all hovedsak et reflekshalsbånd. Bare pass på at det har en sikkerhetsutløser, som rives opp hvis katten skulle sette seg fast i noe. Du kan også vurdere å henge på en liten, blinkende lampe i halsbåndet, eventuelt skaffe et halsbånd med lys. Da øker sannsynligheten for at katten din blir sett av trafikanter, spesielt når det er helt mørkt. 

Er refleksen slitt ut?

Reflekser slites fort ut. De fleste holder kun ett år, og må deretter byttes ut. En enkel måte å kontrollere refleksen er å lyse på den og en ny refleks samtidig. Gjør du dette på fire meters avstand ser du effekten på din gamle refleks, og kan vurdere hvorvidt den vil gjøre nytten sin.