Fremmedlegeme i magen

Valper undersøker gjerne ting med munnen og spiser alt de kommer over, fra stener til dukker. De fleste dyreklinikker har en stor samling med ting de har plukket ut fra hundemager. Truser, strømpebukser, kassettbånd, smokker, små baller og skumgummibiter er blant de tingene som kan forårsake store skader i magesekk og tarmer. Legg ting som kan være i faresonen så høyt at valpen ikke kan nå de. Ha også oppmerksomheten på valpen når dere er ute.

Mageproblemer og forgiftning

Magesyke kan valpen få via smitte, men lignende symptomer kan oppstå hvis den tygger i seg noe den ikke skal. Hvis valpen oppholder seg i garasjen eller andre steder der det kan finnes rester av eksempelvis glykol må du være ekstra oppmerksom. Glykol er uhyre giftig og hvis hunden får i seg dette kan det lede til en smertefull død. Dessuten smaker det søtt og godt, noe som naturligvis gjør at valpen lettere slikker i seg de giftige dråpene.

Smertestillende og andre medisiner skal også være utenfor rekkevidde. Det er lett å miste en tablett på gulvet og valpen er ofte rask som lynet. De fleste hunder tåler ikke de virkestoffene (for eksempel paracetamol) som finnes i mange smertestillende tabletter. Forhør deg alltid med veterinær før du gir hunden smertestillende!

Se opp i trafikken

Valper er raske og hopper lett ut av bilen eller springer ut igjennom den åpne ytterdøren hvis de får mulighet. Ha alltid valpen i bånd ved trafikkerte veier. Også den store og lydige hunden bør holdes i bånd ved trafikkerte veier. Tenk på at noe kan skremme hunden slik at den hopper ut rett foran en passerende bil.

Varm bil - en dødsfelle

Hver sommer dør et flertall hunder av heteslag i biler. Noen minutter i for høy temperatur er nok for at hunden påvirkes. Temperaturen stiger raskt selv om du har veivet ned en bilrute. Du kan ikke være for forsiktig når det gjelder dette. Gå aldri i fra hunden i bilen hvis den ikke er kjølig og står i skyggen, samt har god ventilasjon, for eksempel at bakluken i en kombibil er åpen. Det finnes låsbare bur eller grinder til dette. Husk også på at en skygge flytter seg veldig fort.

Bind aldri hunden i bilens hengerfeste

Du skal aldri binde hunden i bilens hengerfeste uansett omstendighetene. Flere tragiske ulykker skjer hvert år som følge av at sjåføren kjører i vei etter å ha glemt bort at hunden fremdeles er bundet fast i hengerfestet.

Hvis hunden forsvinner

Hvis hunden din forsvinner skal du anmelde forsvinningen til politiet. De får som oftest de første rapportene om hunder som er funnet. Hvis ikke hunden din er kommet til rette etter en dag eller to bør du også annonsere etter den i lokalavisen eller i digitale medier.

Tegn en Agriaforsikring

Du kan fylle i den forsikringssøknaden som følger med hundens registeringspapirer i NKK. Du kan også ringe Agrias kundesenter på telefon 24 12 40 00, kontakte et lokalt ombud som selger våre forsikringer eller tegne forsikringen her på vår nettside.

Lykke til med valpen din!

Kontakt oss

Tegn forsikring