På valpens premisser

Gi valpen fred og ro når den kommer hjem. La valpen utforske det nye hjemmet i sitt eget tempo. Noen valper kan være fortumlet etter reisen og lure på hvor den gamle flokken har tatt veien. Andre valper er helt ubekymret. Det er viktig å ta hensyn til valpens oppførsel. 

Unngå altfor mye besøk, i alle fall den første uken, slik at valpen rekker å bli trygg på dere først. Du bør heller ikke ta med valpen til for mange ulike steder før den er helt trygg i det nye hjemmet sitt.

Hva skal valpen spise?

De fleste oppdrettere gir instruks på mengde og hyppighet på fôring. En valp på 8 uker bør spise 3-4 ganger per dag. Måltidene skal fordeles jevnt utover dagen. Etter hunden har blitt 6, 8 eller 10 måneder kan du redusere til 2 måltider om dagen. Dette varierer etter størrelse på hunden, så hør gjerne i butikken hvor du kjøper fôret eller eventuelt med veterinæren din.

Ettersom hunden spiser raskere enn vi mennesker, tar den ikke opp næringsstoffene i maten like lett som vi gjør. Derfor skal hunden ha minst 2 måltider om dagen resten av livet sitt.

Hvordan få valpen husren?

Så fort du har fått en valp i hus er det bare å sette i gang treningen! En valp klarer ikke å forstå hvilke steder den bør gjøre fra seg på, og er derfor avhengig av veiledning fra oss. Husk at den lille valpen ikke har den fysiske utviklingen til å kunne styre mage og blære. 

En huskeregel er at valpen alltid må gjøre fra seg etter å ha spist eller drukket, sovet eller lekt. Sko, jakke, bæsjepose og bånd bør derfor alltid være innen rekkevidde slik at du raskt kan gjøre en ”utrykning” – og det flere ganger i løpet av dagen! Gi belønning til valpen når den gjør fra seg ute i form av ros og eventuelt en godbit. 

Les også: Slik får du valpen husren

Hjemme alene-trening 

En valp kan fort kjenne seg utrygg når den er atskilt fra familien. Derfor bør du vente med å forlate valpen din helt alene inntil du er sikker på at den trives og føler seg hjemme hos deg. 

Begynn med å gå ut av rommet bare noen sekunder. Plasser gjerne hunden i et avgrenset område, enten i en grind eller i et rom, hvor den føler seg trygg. Legg frem hundeseng, vann, leker og noe å tygge på. Deretter kan du gradvis øke tiden du er borte for hver gang. Det er viktig å ikke gjøre noen stor avskjeds- eller hilseseremoni, det skal være naturlig for valpen å være alene og like naturlig at du kommer tilbake. 

Les mer: Slik trener du valpen på å være alene hjemme

Når valpen biter

Biting er valpens måte å utforske verden på. Attpåtil klør tennene. Ting valpen ikke skal tygge på bør du enkelt og greit fjerne vekk fra valpens rekkevidde, som sko, leker, planter, fjernkontroller og liknende. Pass spesielt på at valpen ikke får tak i noen giftige planter. 

Det finnes flere ulike metoder for å få valpen til å forstå at biting – som på sofaen, ledninger eller oss mennesker – ikke er greit. For noen fungerer det å avlede valpen med en tyggepinne eller leke og da belønne den når den velger dette fremfor å bite. Et annet triks er å påføre en lukt på møblementet som hundesnuter rynker på nesen av. 

Hvis valpen biter på deg eller noen andre kan du prøve å avlede, snu deg vekk eller eventuelt gå vekk fra valpen. Hvis den fortsetter å bite, for eksempel på buksebeinet ditt, kan du gå inn i et annet rom. Biting er i mange tilfeller et rop om oppmerksomhet. Hvis den ikke får oppmerksomhet når den biter, vil den etter hvert forhåpentligvis forstå at dette ikke lønner seg.

Har du barn?

Har du barn er det viktig at en voksen er involvert når barn og hunder skal sosialisere seg. Et lite barn har ikke mulighet til å forstå grensene og hva man ikke skal gjøre med en hund. For å unngå at barnet trekker i ørene, jager eller forstyrrer hunden må det være en voksen til stede. Det samme gjelder ovenfor hunden, som kan komme til å skade barnet med klør, tenner eller ved et uhell.

Tilvenningen må skje gradvis, og de må bli kjent og akseptere hverandre. Det er også viktig at barnet lærer seg hundespråket og vet når man skal la hunden være i fred – som når den spiser og sover.

Les også: Hund og barn under samme tak?

En valpeforsikring er gull verdt

Vi anbefaler at du ordner med forsikring allerede før du henter valpen. Du kan forsikre hunden fra og med seks ukers alder. Man vet aldri hva som kan skje, selv på hjemturen fra oppdretter. En aktiv og nysgjerrig valp kan fort havne i uheldige situasjoner og ikke minst kan en tur til veterinæren bli dyrt. 

Vi tilbyr gode veterinær- og livsforsikringer, og hvis du forsikrer hunden din før den har fylt 4 måneder får du vår beste forsikring!

Forsikring til rasehund under 4 måneder

Forsikring til blandingshund under 4 måneder