Skal hunden din være med på biltur skal den enkelt og greit sikres, selv ved kortere kjøreturer. Veitrafikklovens §3 sier: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Bakgrunnen for reglementet er at det ikke er trygt, verken for hunden, sjåføren eller passasjerer, å ha hunden løs i tilfelle noe uforutsett som et bråstopp. 

Bur eller sele?

Det finnes hovedsakelig to alternativer, enten transportbur eller sele. Buret må være av en god og solid kvalitet slik at det er mest mulig "kollisjonssikkert". Buret plasseres i bagasjerommet og festes fast. Mindre bur kan eventuelt settes i fotrommet bak forsetene, men det anbefales å plassere buret i bagasjerommet. Sele fester du derimot i bilbeltet. Husk at det er ment for baksetet, ikke forsetet. Bruk gjerne et sklisikkert underlag, både i buret og på setet.

Bilsyk hund

Hunder kan bli bilsyke når de kjører bil. Det beste er å venne hunden til å kjøre bil fra den er valp. Begynn med å kjøre korte strekninger og øk langsomt lengden på reisen. Det kan også være bra å reise til steder hunden liker – skogen, bekjente, hundeklubben eller liknende. Da vil hunden forbinde bilreise med noe positivt.

Det finnes noen preparater som kan dempe kvalme. Husk at det er fordelaktig at hunden ikke akkurat har spist eller er veldig sulten. God luftsirkulasjon i bilen, jevnlige pauser og vann er faktorer som hjelper godt. 

Huskeregler for kjøreturer med hund

  • Bruk bur eller sele, og gjerne et sklisikkert underlag.
  • Husk å lufte hunden regelmessig på lengre turer, og tilby vann. 
  • Husk at hunder kan bli bilsyke. Dette må tilvennes gradvis. Alternativt kan du bruke noen preparater som demper reisesyken.
  • Ikke etterlat hunden din i en parkert bil under kalde eller varme forhold uten å ta forhåndsregler. 
  • ALDRI fest hunden din til bilen. Det skjer tragiske ulykker der fører glemmer seg og kjører med hunden fastbundet. 

God kjøretur!