En hund er ikke impulskjøp

Det finnes flere grunner til hvorfor du ikke skal impulskjøpe en julegavevalp. Når du kjøper en valp, kjøper du også en hund dere skal ha i flere år, normalt 10–13 år. Derfor er det viktig å vite hva du forplikter deg til. Det er et stort ansvar som krever tid, omsorg, aktivisering, tilstedeværelse, stell og ikke minst utgifter knyttet til blant annet veterinærbesøk og fôr.

Valg av rase og oppdretter

Man skal være godt forberedt før et hundekjøp, og ta noen gjennomtenkte valg på veien. Først og fremst skal man velge riktig hunderase, som passer inn i deres tilværelse. Her spiller egenskaper til hunden inn, og spesielt aktivitetsnivået. 

Hunderaser er avlet for ulike formål, og har ulike forutsetninger og behov. En familie som bor i en tre-roms leilighet i byen bør ikke kjøpe en grønlandshund. Og et aktivt samboerpar som er glad i toppturer bør muligens velge noe annet enn en pomeranian. Det er viktig at man kjenner til de ulike rasegruppenes behov og hva man egentlig bør hunden til. Dette krever at du setter deg inn i rasen. 

Når man har bestemt seg for rase, gjelder det å finne den riktige oppdretteren. Dette legger grunnlaget for at man får en frisk valp med sunne foreldre. Ikke minst kan oppdretteren være en god hjelp og trygghet med sin erfaring. 

Hvis du likevel har bestemt deg

Har dere likevel bestemt dere for å utvide familien med et nytt medlem, og tenker at julaften er en fin anledning til å kunnkjøre det? Sørg da for å skrive under på en god kjøpskontrakt med selger, og se til at vaksiner er tatt og at du får med en veterinærattest. Og kjøp gjerne inn noen bøker om hundehold i julegave, så har dere god og viktig lektyre å samles rundt i romjulen.