Hold hunden i form

Jakt krever mye aktivitet, gjerne over flere dager. For at hunden skal kunne takle det høye tempoet og de mentale anstrengelsene er det viktig at den er i god form. Tren kondisjon i god tid før jakten. Lange turer i skog og mark, sykkelturer eller svømming er gode treningsformer. 

En god kondisjon styrker hunden og gjør at den innhenter seg raskt, samtidig som risikoen for skader minsker. For å bygge muskler og balanse, kan det være lurt med noen økter der hunden får løpe i motbakker eller i naturlig terreng i skogen, som over stokk og sten. Dette tilvenner også potene, slik at den ikke får såre labber under jakten.

Gi riktig mat

Det er viktig at hunden får i seg energi- og fettrik mat under jakten, gjerne høyenergifôr. Husk at dette kan være uvant for magen, og lett kan forårsake diaré. Derfor anbefales det at du begynner å gi dette 1–3 uker før jakten. Med riktig fôr og rikelige mengder vann under jakten holder du hunden frisk, rask og konsentrert.

Gjør hunden synlig 

Hunden din må utstyres med et godt synlig ryggdekken som synliggjør den i terrenget, og gir økt sikkerhet ved jakt. Oransje jaktdekken med reflekser fås kjøpt overalt hvor jakt- og hundeutstyr selges. Ta gjerne med potesokker og potesalve, i tilfelle potene blir såre. 

Pass på hoggormen

Det har vært mye hoggorm i år, og det er derfor viktig å holde et godt øye med hunden din. Ett av tre bitt gir ikke gift, men dersom du ser at hunden reagerer på noe under jakten er det visse symptomer du bør kjenne til. Noen får sjokkreaksjon der de raskt blir dårlige, får blodtrykksfall, rask og svak puls og problemer med å stå. Andre reagerer med hevelse, blårød hud, slapphet, bleke slimhinner i munnen og blod i urinen. Mistenker du at hunden din har blitt bitt må du snarest mulig komme deg til veterinær for behandling. Det er viktig at giften ikke sprer seg rundt i kroppen, og prøv derfor – så godt det lar seg gjøre – å bære hunden din, eventuelt la den gå rolig.

Les mer om huggormbitt her.

Se over forsikringene dine

Har du en god og riktig forsikring til din jakthund? Vi tilbyr flere ulike forsikringsløsninger tilpasset ditt behov, både veterinær- og livsforsikringer samt tilleggsforsikringer. Et godt alternativ til din jakthund kan være Agria Elite, som kan kjøpes som tillegg til en livsforsikring. Dette er en bruksverdiforsikring som gir deg erstatning dersom hunden blir så syk eller skadet at den for all fremtid mister sin bruksverdi som jakthund. 

 


Husk at man alltid skal ha tilgang til en godkjent ettersøkshund ved jakt av storvilt.