Hundepsykolog og oppdretter Sandra Tellström forteller at det er viktig at tispa ikke er stresset og føler seg trygg når det nærmer seg tid for valping.

– Dette kan imidlertid være utfordrende når tispa hentes hjem til oppdretteren etter å ha vært hos fôrverten. Tispa må da venne seg til et nytt miljø med en ny gruppe av hunder, sier Telleström.

Trygghet for tispa er viktig

Det er viktig at tispa føler seg trygg i tiden før og etter valpingen. Hvis hun har høye nivåer av stresshormoner ved valpingen, kan det få uønskede konsekvenser.

Studier har vist at forhøyet produksjon av stresshormoner hos tispa i den prenatale perioden fører til at valpene fødes med høyere kortisolnivå og er i høyere stressberedskap. Dette kan føre til stressfølsomme individer.

En urolig tispe har dessuten en tendens til å tilbringe mindre tid i valpekassen, som kan innvirke på valpene. Det har vist seg at om tispa er god til å ta vare på valpene med slikking, stell osv. virker dette direkte inn på valpens evne til å tilpasse seg miljøet og ha et godt sosialt forhold til mennesker. 

Stress kan påvirke valpene på sikt

Problemene som kan oppstå på grunn av en stresset tispe, blir ofte ikke synlige før lenge etter at valpene har forlatt valpekassen. Ofte viser de seg først når valpen blir unghund og møter større utfordringer.

– Når den unge hunden rykker kraftig i båndet, knurrer mot eierne eller har problemer med stress, er det kanskje ikke så lett å se sammenhengen med at moren var stresset og utrygg da den unge hunden var valp. Men det kan ha en stor og avgjørende innvirkning totalt sett. Dette er noe vi som oppdrettere må ta på alvor, forteller Telleström.

Hvordan skaper man gode forutsetninger?

En god måte for å unngå unødig stress hos tispa, er å sørge for en god relasjon mellom tispa som er ute på fôr, og oppdretteren. Det kan derfor være en fordel om oppdretter kan passe tispa i peroder før drektighet slik at hun er godt kjent med oppdretter og oppdretters hjem.

Det kan være hensiktsmessig om oppdretteren velger en fôrvert som holder til i nærheten, slik at man kan treffe tispa jevnlig. Dette er også en fordel når det gjelder å vurdere hundens egenskaper som kan føres videre i avl.

Dersom hunden er plassert hos en fôrvert som geografisk bor langt unna, er det likevel mye man kan gjøre for å styrke relasjonen til tispa før den kommende valpingen. Dette kan skape en gode forutsetninger for både tispa og for valpenes start på livet. 

– Tispa bør flytte hjem til oppdretteren i god tid. Jeg anbefaler ofte minst 5–6 uker før valpingen, sier Telleström.

Fra uke fem under drektigheten blir valpene påvirket av tispens stressnivå, og det er en fordel at tispa allerede har fått etablert seg og slått seg til ro hos oppdretteren.

Tips og råd når tispa flytter hjem fra fôrverten

  • Massasje
    Gjennom massasje kan en både knytte bånd og utløse endorfiner og oksytocin hos den drektige tispa.
  • Ta med mange tepper fra fôrverten
    Fyll valpekassen og hjemmet ditt med tepper og pledd som lukter kjent og familiært for tispa.
  • Feromoner
    Skaff en duftgiver som inneholder trygghetsferomoner som kan hjelpe hunder med å redusere stressnivået. For eksempel Adaptil inneholder trygghetsferomoner som hjelper hunder i alle aldre med å redusere stressnivået, så de kan slappe av igjen raskere.
  • Gå korte og langsomme turer daglig
    Bevegelse er viktig for tispa, også under de siste dagene av drektigheten. Det holder systemet hennes i gang og fremmer gode veer. Det gir dessuten deg og tispa tid til å være sammen.