En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv eller andre. Det er ikke påbudt å sikre hunden i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig. Hunder bør sikres med bur eller med sele som kan kombineres med bilens egne sikkerhetsseler.

Plassering av hunden i bilen er også viktig for sikkerheten. Du sikrer deg selv og hunden best, ved å plassere den i en transpostkasse/bur bak i bilen. Transportkasse/bur bør ikke plasseres i baksetet, da det er vanskelig å feste det godt nok. Små hunder kan også sikres ved å plassere de i transportbur i fotrommet bak forsetene.

Bilsyk hund

Hunder kan bli bilsyke når de kjører bil. Det beste er å venne hunden til å kjøre bil fra den er valp. Begynn med å kjøre korte strekninger og øk langsomt lengden på reisen. Det kan også være bra å reise mye til sånne steder som hunden liker – skogen, stranden, hundeklubben etc. Da vil hunden lære seg å forbinde bilreise med noe positivt.

Det finnes ikke noe legemiddel mot reisesyke som er godkjent for hund. Derimot sies det at preparater som DAP og beroligende naturlegemiddel kan ha en viss effekt mot bilsyke.

Gi ikke hunden mat rett før avreise. Sørg også for at det er luftsirkulasjon i bilen. Om hunden sitter lengst bak i en kombibil, kan du ikke pakke fullt med vesker rundt den for da blir luften helt stillestående.

Heteslag

Ha alltid med friskt vann til hunden når du kjører bil og etterlat aldri hunden i bilen. Å la et vindu stå åpent er langt fra tilstrekkelig. Heteslag kan lede till døden. Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det ikke lang tid før varmen i bilen har steget till 85 grader.

Om din bil ikke har luftkonditionering er det bra om du gjør lange bilreiser når det ikke er så varmt.

God tur!