Tenk på fôret allerede før paringen

Bytt gjerne til et fôr med mer energi enn det du har til vanlig, allerede før paringen. Det anbefales å gjøre dette fôrbyttet før hun blir drektig for å slippe å bytte fôr under selve drektigheten. Pass på at det er et fullfôr, det vil si et fôr som inneholder alt det tispa trenger.

På emballasjen til fôret står det om det er et fullfôr til alle hunder, et fullfôr til valper eller et fullfôr til drektige og diegivende tisper. Om du velger et fullfôr til drektige og diegivende tisper vet du at dette fôret dekker tispas ernæringsbehov under drektigheten og den krevende diegivningen. De fleste av disse fôrene dekker også behovet til valpene som derfor kan begynne å spise samme fôr.

Fôring av drektig tispe

Rundt paringen og de fire første ukene av drektigheten bruker tispa like mye energi som vanlig, og man bør altså ikke øke mengden mat i denne perioden. Om det nye fôret har en høyere energitetthet kan det hende at tispa den første tiden skal ha en mindre porsjon enn den hun pleide på det gamle fôret. Sjekk doseringen bak på posen eller spør din fôrforhandler. Når det gjenstår omtrent fem uker av drektigheten vil tispas energibehov øke med 25-50% og matmengden bør derfor økes tilsvarende for å dekke behovet.

Nøyaktig hvor mye mer mat tispa trenger avhenger av tispens aktivitetsnivå, størrelse og hvor mange valper hun har i magen. En god målestokk er at tispa i løpet av drektigheten bør øke omtrent 25 % i vekt og ha litt ekstra fett – uten å være tykk.

Risiko ved å gi voksenfôr med lavere energi

Hvis man i stedet gir et vanlig voksenfôr med lavere energi under hele drektigheten, er det en risiko for at tispa i slutten av drektigheten ikke får i seg nok fôr. Tispa kan få problemer med å klare å spise store nok mengder fôr ettersom valpene vokser og tar opp plassen. Mot slutten av drektigheten vil hun også ha behov for å spise mer enn hun pleide, for å dekke hennes og valpenes behov. Det er derfor viktig at tispa byttes over på et fôr med høyere energitetthet, slik at hun kan få i seg mer energi i en mindre porsjon. Dette fôret vil også sørge for at hun får i seg alle de riktige næringsstoffene som hun og valpene trenger i denne perioden.

Del maten på flere måltider

Hunder får vanligvis mat to ganger om dagen. Dette kan man fortsette med de første fire ukene av drektigheten. Deretter er det hensiktsmessig å øke til mellom tre og fem måltider rett før valping.

En tispe som ikke har altfor stor appetitt, kan til og med gis fri tilgang på fôr, hvis det er ønskelig. I tillegg til fullfôr skal tispa ha fri tilgang på friskt vann. Det er ikke behov for å gi andre tilskudd som vitaminer eller mineraler, så lenge tispa får et tilpasset fullfôr.

Tispa trenger mye mat under diegivningen

Under diegivningen øker tispas energibehov betraktelig, og nå er oppgaven å gi henne samme fôr som hun allerede har startet på før paringen, men i mye større mengder. Hvor mye ekstra mat tispa trenger, avhenger av kroppsbygning og aktivitetsnivå, men først og fremst hvor mange valper hun har fått.

En tispe med et middels stort valpekull trenger omtrent 50 % mer mat den første uken, dobbel mengde den andre uken og omtrent tre eller fire ganger så mye i den fjerde uken av diegivningen, da hun produserer mest melk. Fordel maten på 3–5 måltider per dag, og gi fôret atskilt fra valpene.

Reduser mengden gradvis under avvenningen

I forbindelse med avvenningen kan det være hensiktsmessig å redusere mengden fôr gradvis for så å gå over til fôret tispen vanligvis spiser et par uker senere.

Hvis tispa er tynn kan hun fortsette å få det energirike fôret til hun har hentet seg inn og begynner å ligne seg selv igjen.

Hva skal valpene ha?

Når de små valpene er omtrent tre til fire uker gamle kan en så smått starte å tilvenne dem til fôr som: godt oppbløtet tørrfôr, boksemat eller annet fullfôr. Gi de gjerne små smaksporsjoner de første dagene, og så øk mengden gradvis.

Mange gir rå kjøttfarse, eggeplomme eller kulturmelk som det første fôret. I disse tilfellene er det viktig å være klar over at dette ikke kan gis mer enn et par dager som eneste fôr siden det ikke gir valpene all den næringen de trenger. Man kan også gi hjemmelaget hundemat, men da må man forsikre seg om at dette fôret er korrekt sammensatt.

Mens valpene fortsatt dier bør de få annen type mat fire ganger om dagen. Når de leveres ved ca åtte ukers alder, skal de være vant til og klarer å spise annen type mat. Et tips er å skrive en detaljert matliste til alle som kjøper valper. Der skal det stå hvilket fôr valpene er vant til, og nøyaktig hvor mye fôr hver av valpene skal få, frem til de er ferdig utvokst.

Det er vanlig at valper er i overkant runde

Det er et vanlig fenomen at oppdrettere holder valpene litt vel runde. Allerede de første ukene mens valpene er hos deg kan du derimot påvirke vekst og utvikling positivt eller negativt. Valper, spesielt av store raser, kan drives til å vokse for fort ved at man gir dem for mye mat, og man øker da risikoen for visse skjelettsykdommer.

Vi vet også at hunder som holdes slanke, i snitt lever ca. to år lenger enn hunder som er tykke. Hold valpen slank, så har du som oppdretter lagt et godt grunnlag for at valpen skal leve et sunt og langt liv.