Det er for sent å begynne å trene hunden like før nyttår, men hvis hunden bare er lett engstelig eller nervøs for skudd og smell, er det gode sjanser for å kunne trene bort redselen. Lydfølsomhet kan også komme av at hunden har vondt i ørene, for eksempel på grunn av ørebetennelse eller brudd på trommehinnen. Det er derfor en god ide å la en veterinær undersøke hunden før du begynner å trene, hvis den er redd for lyder.

Den beste treningen er vanligvis utmattelsesmetoden. Å sitte langt fra et skytefelt en dag og for eksempel lese en bok kan være en god begynnelse. Avslutt dagens treningsøkt når hunden er rolig, og sett dere noen meter nærmere skytebanen dagen etter.

La det ta tid

Det er viktig å ikke gå for fort frem, og hvis hunden ikke blir roligere, må dere ta et skritt tilbake i treningen. Siden fortsetter du på denne måten til hunden er rolig ved skudd på nært hold. Dette er en svært tidkrevende metode, og det er viktig at du ikke ser på hunden når den er stresset, og enda viktigere å aldri "synes synd" på hunden under trening og i situasjoner der hunden blir redd eller stresset. Ignorer hunden eller avled oppmerksomheten med noe som hunden synes er morsomt.

Det finnes også en CD-plate med lyd fra smell og fyrverkeri, som du kan bruke til trening hjemme. Det er i så fall veldig viktig å følge instruksjonene. Begynn med å spille CD-en på svært lavt volum, og øk volumet gradvis.

Lindre hundens uro

Du kan lindre hundens plager før høytidene med smell, for eksempel ved økt mosjon og aktivisering i ukene før. Hvis hunden har overskuddsenergi i tillegg når den opplever skudd og fyrverkeri, blir den unødig redd. La aldri hunden være alene på nyttårsaften hvis den er redd. Det aller beste er kanskje å pakke sakene og feire nyttår på landet, langt bort fra smellingen. Hvis du ikke har mulighet til det, kan det hjelpe hunden at dere trekker for gardinene og har TV og radio på ganske høyt volum rundt midnatt.

Det er også viktig at du selv holder deg rolig og ikke hisser deg opp over at det smeller og at hunden blir urolig. Det er beroligende å spise og tygge! Gi derfor hunden et bein som den kan tygge på om kvelden, eller mat den med for eksempel leverpostei og kjøttboller når det smeller som verst.

Beroligende tabletter

Mange hunder er så redde at de trenger beroligende midler for ikke å risikere å havne i sjokktilstand. Vær i så fall ute i god tid for å få resept og råd av veterinæren. På nyttårsaften er det for sent å forsøke å få tak i beroligende tabletter. Hvis du har gitt hunden noe beroligende, er det ofte en fordel å legge den i et overdekket bur eller mørkt rom med radio på svakt volum. Men du må allikevel holde øye med hunden!

Kanskje det også kan være en ide å minne naboene på dette, hvis de selv eller barna er ute og skyter opp raketter og knallbongbonger flere dager før og etter nyttårsaften. Fortell også hvor mye hunden din lider under smellingen, og si at du ville sette pris på at de begrenset fyrverkeriet til selve nyttårsaften.