– Under løpetiden er det viktig at du holder et ekstra øye med hunkatten. Den har nemlig veldig lyst å gå på date med en trivelig herremann. Men om man ikke planlegger kattunger, er det best å la katten holde seg innendørs, sier Lotta Möller, veterinær i Agria Dyreforsikring.

Katter som ikke skal brukes i avl bør kastreres

Alle katter som ikke skal brukes i bevisst avl bør kastereres. Slik unngår du som ansvarlig katteeier at det fødes nye kattunger det er vanskelig å finne et langvarig hjem til. I Oslo alene er det anslått å være over 15.000 hjemløse katter.

– For å ikke bidra til at dette tallet øker, bør man kastrere katten, sier Lotta Møller.

Det er også flere fordeler med en kastrert katt. Den roer seg ned, og får som regel et mer behagelig liv. Perioden når løpetiden starter på våren kan være svært slitsom både for  katt og eier.

En katt med løpetid er høylytt

Hunkatten både skriker og jamrer for å lokke til seg interesserte hankatter (som gjerrne blir med på hylekoret). Hun ruller rundt på gulvet, og skvetter gjerne utenom kattekassen. Noen ligger med rumpa til værs, tramper med et bakben på stedet, og gnir seg rundt på ting. Men katten kan også miste matlysten, bli tynnere og miste pels.

Slik kastreres en katt

En kastrasjon er et inngrep i buken som gir noen få sting på magen, en krage rundt halsen og et par dagers hvile. Noen veterinærer utfører også kikkhullskastrasjoner, og da blir inngrepet mindre. Hunkatter kan som regel kastreres ved seks måneders alder, men aldri mens de har løpetid.

Fakta om løpetidskatter

  • Ta ansvar for hunkatten din – hold den innendørs når den har løpetid for å unngå uønskede kattunger
  • Hunkatters løpetidperioder varier – fra en til to ganger i året, til hver tredje uke året rundt
  • Løpetiden varer i 4-8 dager
  • Alle katter som ikke skal avles på får det bedre om de kastreres
  • En kastrering av en hunkatt koster mellom 1000 og 2000 kr. Hankatter er rimeligere