Såfremt det er mer enn fem grader utendørs kan flåtten være i aktivitet. Det er derfor ikke sjeldent at det rapporteres om flått også på vinterstid enkelte steder i Norge. De trives i skyggen og på fuktige steder. Ellers prefererer de løvskog og gresstrå mellom 10 og 20 centimeter fra bakken. Når den har bitt seg fast sitter den som regel i huden mellom 3-11 dager før den slipper taket. En flått kan faktisk øke hundre ganger sin egen kroppsvekt. 

Katter er like utsatt for flåttbitt som hunder og andre dyr, og de to sykdommene det rapporteres om på katt er infeksjonen anaplasmoseer og borreliose. 

Hvordan oppdage flåtten?

De gangene katten din har vært utendørs er det lurt å gå gjennom pelsen og se etter flått. Flere ganger er flåtten på "vandring" på let etter et sted å bite seg fast. Det er derfor smart å gre pelsen grundig når du vet at katten din har vært ute med en smal børste. Vær ekstra oppmerksom på steder som lysken, bak ørene, halsen eller ved armhulene.

Med en aktiv utekatt anbefaler vi at du ser gjennom pelsen minst én gang daglig. Jo tidligere du fjerner flåtten, desto lavere er risikoen for overføring av smitte.

Hvordan fjerne flåtten?

  • Bruk helst en flåttfjerner. Med pinsett kan man fort knuse flåtten hvis man ikke er forsiktig. 
  • Ta tak i flåtten helt ved huden og dra den rett ut. Prøv å få ut hele flåtten, men hvis hodet eller munnen sitter igjen går det som regel fint. Det som er igjen av rester forsvinner som regel av seg selv etter noen døgn. 
  • Brenn flåtten eller skyll den ned i do. 
  • Det er ikke uvanlig at bittstedet blir noe rødt noen dager i etterkant. 

Symptomer på smitte

Hvis du mistenker at katten din har blitt bitt og viser annerledes allmenntilstand, kan det tyde på at flåtten har smittet katten med anaplasmose eller borreliose. Symptomer er blant annet nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, stivhet, iblant halting og smerte. Da er det viktig at du tar kontakt med veterinæren din. 

Er du kunde hos oss kan du kontakte en veterinær hos FirstVet og få rådgivning. Dette er helt gratis og det er ingen begrensning på antall samtaler eller årsak. 

Beskytt katten med flåttmiddel

Det finnes flere former for beskyttelse mot flått, blant annet halsbånd, dråper og tabletter. Dette er legemidler du får på resept, så ta kontakt med veterinæren din og hør hva hun/han anbefaler. Vær obs på at enkelte flåttmidler for hund kan være livsfarlig for katter, og du må derfor kun bruke flåttmiddel ment for katt.