De fleste katter trives i varmen og tilpasser seg etter temperaturen. Mange velger å slappe av i skyggen på dagtid og aktivere seg på kvelds- eller nattestid. Hvis katten oppholder seg fritt utendørs oppsøker den mest sannsynlig skyggen på det varmeste. Det anbefales likevel at katten har mulighet til å gå inn i et svalere hus, for eksempel gjennom en katteluke. 

Hvis katten er innendørs og temperaturen ute er høy, skal man være forsiktig. Det er lite sannsynlig at katten får heteslag ved å oppholde seg i et hjem med god ventilasjon, men problemet kan oppstå hvis huset/leiligheten ikke blir temperert. Enkelte katter håndterer også varme dårligere enn andre. Dette gjelder katter med kroniske sykdommer, trange luftveier og svart eller lang pels. Overvektige, svært unge eller gamle katter er også spesielt utsatte. 

Gi katten et lunt sted og god lufting

Bad med kalde fliser eller steingulv og steder der solen ikke slipper helt til er ofte kattens førstevalg på en varm sommerdag innendørs. Hvis det er varmt i huset eller leiligheten din er det viktig å sørge for at katten har tilgang til et lunt hvilested. Sett også opp vinduer og terasse- og balkongdører slik at det blir trekk og frisk luft. Pass på å sikre vinduer og balkonger hvis du bor i høyden.

Les også: Slik unngår du fallulykker for katten

Symptomer på heteslag

Katten kan ha flere ulike symptomer på heteslag. De første tegnene er at katten virker forvirret, sjangler og får økt kroppstemperatur. Da kan du flytte katten til et kjølig sted og tilby den kaldt vann. Det er viktig at den holder seg i ro. Hvis katten hyperventilerer og sikler er det viktig at du handler raskt. Det er viktig å få ned kroppstemperaturen og den raskeste måten er å spyle den forsiktig med kjølig vann i dusjen (ikke iskaldt). Deretter kan du pakke den inn i et fuktig og kaldt håndkle. Kjøl spesielt ned områdene rundt buk og bryst. Når katten begynner å komme til seg selv er det viktig at den får hvile på et tørt og svalt sted.

Ved mistanke om heteslag eller nedsatt allmenntilstand, kontakt alltid veterinæren. Man vet aldri om det kan ha kommet skader på indre organer. 

Dette kan du gjøre for å beskytte katten mot heteslag:

  • Ha god lufting innendørs (og husk å sikre vinduer og balkonger hvis det er høyt ned).
  • Sett frem kaldt og friskt vann både innen- og utendørs.
  • Hvis katten virker veldig varm, ta den med til et svalt rom og kjøl den ned med et vått håndkle, spesielt i buken og brystet.
  • Ved mistanke om heteslag eller nedsatt allmenntilstand, kontakt alltid veterinæren.