Julen er for mange en herlig, men stressende tid. Og midt i stresset er det mange katteeiere som glemmer seg. Kanskje stearinlyset står skummelt til eller juleblomsten innenfor rekkevidde for en nysgjerrig nese? Her kan du lese om hva du bør være oppmerksom på, og hva du bør gjøre hvis uhellet skulle skje.

Stearinlys og fyr i peisen

Levende lys er ofte en del av kosen, men kan også være en stor fare for både katter og mennesker. En viftende hale eller luktende snute kan resultere i både svidde værhår og brannskader på katten. Ikke minst kan katten komme til å velte lyset, noe som raskt kan forårsake brann. Pass også på åpen ild, glød fra åpen peis kan gi brannskader på pels eller under poter til pusen. 

Pass på løken!

Løk inneholder en gift som kan skade de røde blodcellene. Kontakt veterinær om din firebeinte venn har fått i seg løk i noen form.

Giftige juleblomster

Mange av plantene vi kjøper inn til jul er både dekorative og stemningsfulle, men dessverre ofte giftige for kattene våre. Flere av julens populære juleplanter – hyacintene, mistelteinbær og juletreets vann er også potensielle farer for katten. Hvis katten viser symptomer på forgiftning – om den sikler, kaster opp eller får diaré – bør man umiddelbart kontakte veterinær.

Se hvilke planter som er giftige, og symptomene du bør være oppmerksom på her.

Gavebånd og juledekorasjon

Gavebånd, julelenker, glitter og annen pynt kan være forlokkende å leke med og smake på. Dette kan være problematisk hvis det setter seg fast i tarmene, og forårsaker forstoppelse. Da kan det være aktuelt med operasjon. Hold derfor et godt øye med katten din.

Det er selvfølgelig rom for å feire en tradisjonell og koselig jul som katteeier, men det er lurt å ta noen forhåndsregler. På den måten får dere en mest mulig fredfull og bekymringsfri jul.