Når katten er drektig, vil hun ha et større energibehov og hun bør derfor byttes over på et tilpasset fôr. Man kan gjerne bytte katten gradvis over på dette fôret noen uker før hunnkatten skal pares, men det er da viktig å passe på mengden hun får, da dette fôret inneholder mer energi enn det katten får til vanlig. Den drektige og diende hunnkatten og kattungene vil trenge mer av alle næringsstoffer enn en voksen katt.

Før drektigheten bør en derfor gradvis bytte til et fullfôr for drektige og diegivende katter eller til et fullfôr for kattunger. Da vet man at fôret dekker alle hunnkattens behov både under drektigheten og den krevende dieperioden. Senere kan også kattungene spise samme fôr.

Hvor mye mer mat trenger en drektig katt?

Rundt parringstidspunkt og den første uken av drektigheten trenger hunnkatten samme mengde mat som vanlig. Fra og med den andre uken av drektigheten øker derimot behovet hennes gradvis frem til fødselen. Derfor skal man gradvis øke matmengden slik at hunnkatten spiser 25–50 % mer enn normalt ved termin.

Nøyaktig hvor mye ekstra mat man skal gi avhenger av hunnkattens aktivitetsnivå, hennes størrelse og hvor mange kattunger hun bærer. En god målestokk er at hunnkatten i løpet av drektigheten bør ha maksimum 25 % vektøkning og at hun skal ha litt ekstra fett uten å være tykk. Denne ekstra kroppsvekten mister hun under diegivningen.

I tillegg til fullfôr skal hunnkatten ha fri tilgang til vann, men det er ikke nødvendig å gi tilskuddspreparater som ekstra vitaminer eller mineraler dersom ikke spesifikk mangel er påvist av veterinær.

Å gi et vanlig voksenfôr innebærer en risiko

Ernæringsmessig er det ikke tilstrekkelig å gi et fôr som er merket «fullfôr for voksne katter» eller lignende, hverken under drektighet eller diegivning. Et slikt voksenfôr har som oftest for lite energi og ikke nok av de næringsstoffene en drektig og diegivende hunnkatt trenger.

Risikoen er dermed stor for at hunnkatten i slutten av drektigheten ikke får i seg nok næring, ettersom hun har magen full av unger og ikke lenger har plass til all maten hun trenger. Det er derfor viktig med mat som har mer konsentrert energi.

Opptil tredobbelt porsjon når hunnkatten dier

Når kattungene er født og melken skal begynne å renne, øker hunnkattens energibehov betydelig. Man kan fortsette med samme fôr som hun har spist siden hun ble paret, men nå skal hun spise mye større mengder. Hvor mye ekstra mat hunnkatten trenger avhenger av kroppsbygningen, aktivitetsnivået og hvor mange kattunger hun har fått.

En hunnkatt med et middels stort kull trenger omtrent 50 % mer mat enn normalt i den første uken, dobbelt så mye den andre uken og omtrent tre ganger så mye i den tredje og fjerde uken med diegivning, da hun gir mest melk.

Gi som tidligere god tilgang til fôret, slik at den nybakte moren kan spise døgnet rundt når det skulle passe henne. Fordel maten på 3–5 måltider per dag, og gi kattemoren fôret atskilt fra kattungene. Friskt vann som byttes minst én gang om dagen er viktig, spesielt fordi mange katter lar være å drikke vann som er skittent eller gammelt.

Gå tilbake til vanlig fôr

Når kattungene skal avvennes, begynner man gradvis å redusere mengden fôr til hunnkatten. Dette vil være med på å redusere melkeproduksjonen hennes. Fortsett gjerne med høyenergifôret helt til kattungene har flyttet. Deretter er det på tide å gå tilbake til det vanlige voksenfôret hunnkatten normalt spiser.

Hvis hunnkatten er svært tynn, kan en med fordel fortsette med høyenergifôret noen uker eller måneder til hun har hentet seg inn og begynner å ligne seg selv igjen.

Kattunger skal avvennes langsomt

Når de små kattungene er rundt tre - fire uker gamle bør de forsiktig begynne å spise litt mat selv. Kattungene bør imidlertid få fortsette å være sammen med moren frem til de leveres når de er minimum 12 uker, men bør die mindre og mindre og være helt avvent fra melk ved levering til nye hjem.

Kattungene kan få godt begynne å spise oppbløtt tørrfôr eller boksmat. Hvis man gir kattungene kjøttfarse eller eggeplomme som prøvemat er det viktig å være klar over at denne typen mat kun kan gis et par dager av gangen. Den gir nemlig ikke kattungene all den næringen de trenger. Man kan også gi hjemmelaget kattungefor, men da må man forsikre seg om at fôret er korrekt sammensatt.

Mens de fortsatt dier kan kattungene også få starte å spise tørrfor, dette bør de ha tilgang til flere ganger daglig. De bør så gradvis vennes til å få mer og mer bløtfôr for å dekke sitt energinivå ettersom de vokser til og mors melk ikke lengre vil være nok. Tilby oppbløtt tørrfôr eller våtfôr minst 4 ganger om dagen i tillegg til tørrfôr.

Etterhvert som kattungene blir større vennes de gradvis over på tørrfôr, det er da ekstra viktig å ha god tilgang på rent vann, ettersom de da ikke lengre får væske via fôret. Et tips til oppdrettere er å skrive en detaljert matliste til alle kjøpere der det fremgår hva kattungene er vant til av fôr, og nøyaktig hvor mye de bør gi til kattungen i ulike aldre frem til den er utvokst.

En slank katt lever lenger

Allerede i tiden hos oppdretter kan man passe på å holde igjen noe på mengden fôr dersom man ser at kattungene legger på seg for mye. Tunge kattunger vil gi økt belastning på beina når disse skal lære seg å gå. Slanke katter er også mindre utsatt for ulike livsstilssykdommer og lever generelt lengre enn de som er overvektige.Som oppdretter kan du derfor hjelpe kjøperene dine med å gi katten et lengre liv og en bedre helse hvis du lærer dem hvordan en normal slank katt ser ut.