De to vanligste ormene (innvollsparasittene) er spolorm og bendelorm. Kattunger kan bli smittet allerede i magen til kattemor eller når de dier. Voksne katter kan bli smittet gjennom fugl og mus. 

Forskjell på alderen til katten

Kattunger bør behandles mot spolorm og bendelarm før de fyller tre uker og ved avvenning fra morsmelk. Hovedregelen er at voksne katter kun skal behandles når katten viser tegn på å ha orm. Hvis katten er en utekatt som ofte spiser byttedyr, har den muligens bruk for regelmessige ormekurer. Hvis katten din er en innekatt som aldri er ute er risikoen for at den får parasitter svært liten. Hvis den overhodet har bruk for ormekur er det nok med et middel mot spolorm, da katten kun kan få bendelorm hvis den jakter på og spiser byttedyr.

Symptomer på orm

I noen tilfeller kan katten kaste opp lange spolorm, og noen ganger kan man se millimeter lange bendelorm (likner hvite risengryn) ved endetarmsåpningen. Men vær oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å se ormene med det blotte øyet. Andre tegn på at katten kan ha orm er diaré, forstoppelse, oppkast, vekttap, glansløs pels, hoste og kløe ved analåpningen. 

Hva kan du selv gjøre?

Hold alltid øye med katten og sett deg inn i symptomene på ormeutbrudd. Kontakt dyrlegen hvis du har mistanke om, eller kan se, at katten har orm. Du kan eventuelt ta med en avføringsprøve til dyrlegen. Tidligere ble ormekur solgt over disk, men for å unngå overbehandling med påfølgende resistensproblemer er midlene nå reseptbelagte.

Når bør du oppsøke veterinær?

Du bør alltid gå til dyrlegen hvis du har mistanke om at katten har orm. Dyrlegen kan fastslå hvilken type orm det dreier seg om og utskrive riktig middel for behandling. Hvis katten er en utekatt som ofte spiser mus kan du spørre dyrlegen om det vil være hensiktsmessig å gi den regelmessige ormekurer.