Velg en katt med samme energinivå

Har du en katt med mye energi, og som er glad i å leke? Eller har du en rolig og noe tilbaketrukket katt? Tenk på oppførsel og personlighet til katten din, og prøv å finne en som kan passe godt til denne. En rolig katt som kanskje er redd for høye lyder bør for eksempel ikke settes sammen med energirike og høylytte katter.

Er du usikker på katterasene kan du kontakte ulike oppdrettere. De kjenner til hva som er typisk for den aktuelle katterasen du er interessert i. Og hvis du adopterert en voksen katt, for eksempel fra et omplasseringshjem, vil du som regel få en god beskrivelse fra tidligere eiere eller personalet.

De første dagene 

Det er viktig å ikke forhaste noe når det nye familiemedlemmet har kommet i hus. En gradvis introduksjon er lurt, der den uforstyrret får lukte og rusle rundt – uten mas og stress av verken mennesker eller dyr. Andre dyremedlemmer kan eventuelt settes i et eget rom. Det er viktig å la den få den tiden den trenger. Vi anbefaler at du er hjemme de første dagene, både for å gjøre katten trygg og holde et øye med dyrene. Dette, uavhengig om katten er voksen eller kattunge.

Slik introduserer du kattene til hverandre

Når kattene skal hilse for første gang kan det være smart å sette opp et nett mellom to rom, for eksempel i en døråpning. På denne måten kan kattene plasseres på hver sin side av nettingen og gjøre seg kjent med hverandre. Når du er klar til å la kattene møtes uten netting, kan du forsiktig fjerne nettingen mens du oppholder deg i nærheten. På den måten kan du bryte inn hvis det blir behov. Du kan regne med litt fresing i starten, dette er kattens måte å kommunisere og finne sin plass. Har du flere katter, kan det være lurt å la de hilse i tur og orden. 

Vanlige utfordringer

Alle katter er individer med egne personligheter, og det er umulig å forutsi hvordan en introduksjon til hjem og andre katter vil gå. Dette er de vanligste problemene man støter på:

  • Den nye katten vil ikke komme ut av buret
    Hvis det lar seg gjøre kan du åpne buret og ta ut katten. Hvis ikke, kan du ta den inn på et mindre rom der du kan sette deg ned, prate rolig med den og vente til den kommer ut. 

  • En av kattene gjemmer seg
    Det er ikke uvanlig at dette skjer, enten den nye eller "gamle" katten. Da er det viktig å la katten være i fred, og heller prøve å lokke den frem med godteri eller lek. Sørg for at den har mat, vann og toalett i nærheten, og vær tålmodig. Det kan ta litt tid, men etter hvert vil den titte frem.
  • Den eldre katten angriper den nye katten
    Hvis du forsiktig har introdusert kattene vil du forhåpentligvis unngå dette. Hvis uhellet likevel skjer gjør du lurt i å skille kattene en til to dager, for å la situasjonen roe seg. Du kan også legge ut tepper eller klær med hårene/lukten til den andre katten, og la de bli kjent med hverandres lukt – til tross for at de ikke oppholder seg i samme rom. Jo bedre kjent de blir med hverandre, desto større er sannsynligheten for at de tilvennes og respekterer hverandre.

Som regel går det veldig bra, bare man er litt tålmodig og varsom. Vi ønsker dere lykke til, og håper at dere får en hel del katteglede!