Visste du at kattens immunforsvar ikke er tilpasset for å leve i flokk? Derfor blir katter som lever sammen med mange andre katter oftere syke. En av tingene du selv kan gjøre for å forebygge eventuelle sykdommer hos katten din, uavhengig om du har en eller flere, er å tilpasse miljøet den er i.

Miljøet er viktig

God hygiene og ventilasjon er to faktorer som spiller inn for at katten din skal holde seg frisk.

Dette kan du selv gjøre:

  • Rens kattedoen – vask den godt med såpe og vann hver gang du skifter sand. Hvis ikke kattedoen renses regelmessig vil avføringen tørke og støv kan virvle opp i kattens pels. Dette støvet kan inneholde virus som katten senere får i seg når den vasker pelsen. Husk å rengjøre ordentlig! Katter er gjerne kresne og dårlig vask av kattedoen kan potensielt øke risikoen for å utvikle urinveisinfeksjon dersom katten holder seg for lenge fordi doen ikke er ordentlig rengjort.
  • Tenk på temperaturen – slik som oss mennesker trenger også katten å ha det temperert hjemme. Sørg for at katten din får godt med luft og har et lunt sted å gå til. På varme sommerdager er dette spesielt viktig så ikke katten risikerer å få heteslag. Vi anbefaler en katteluke slik at katter som oppholder seg mye utendørs lett kan komme seg inn i huset.

Les om: heteslag på katten

Husk å vaksinere

For å ivareta god helse hos katten er det viktig at den får nødvendige vaksinasjoner mot kattepest, katteinfluensa og klamydia en gang per år. Ofte finner du denne informasjonen i helseattesten til katten som du mottar ved kjøp eller overrekkelse av katten. Hvis dette ikke står opplyst, kan du kontakte veterinæren din for mer informasjon.

Et annet råd for å holde katten frisk er å holde den i aktivitet for å forebygge overvekt og stimulere kattens naturlige sanser. Dette gjelder spesielt innekatter. Les våre gode tips til hjernetrim for katten.

Symptomfrie smittebærere

Visste du at en katt som bærer på virus ikke nødvendigvis trenger å bli syk? Et godt immunforsvar vil i mange tilfeller forhindre at sykdommen utvikler seg. Selv om katten din tilsynelatende ser helt frisk ut, kan den likevel bære et virus og potensielt spre smitte.

Medfødte defekter i immunforsvaret, individuell motstandskraft og andre pågående sykdommer er også vesentlige for om katten din blir syk eller ikke. Symptomer på en sykdom viser seg på det stedet på kroppen der viruset har gjort mest skade.

Antistoffer hos katter

Når kattungen dier får den på en naturlig måte i seg antistoffer fra moren sin. Senere får den i seg antistoffer fra vaksine når den er mellom åtte til ni uker gamle. Grunnvaksinasjonen repeteres først etter tre til fire uker og så igjen når katten er ett år gammel. Deretter vaksineres den i henhold til veterinærens anbefalinger.