Reise med katt

De færreste katter er begeistret for å reise. Hjemmet deres er et trygt territorium og nye steder kan oppleves som truende. Hvis du skal ha med pus på reise i bil, tog, fly, båt eller liknende er det viktig å sørge for at den har et trygt reisebur. I bil kan det være direkte farlig å ha katten løs. Buret kan gjerne være skjermet, slik at katten ikke ser ut av vinduet. 

Ikke gi katten mat rett før avreise da katter har en lei tendens til å bli bilsyke.

Om mulig kan du gjerne lufte katten underveis på reisen, eventuelt med sele og bånd. Oppsøk roligere og grønne områder, slik at katten får frisk luft i ro og fred. Hvis du vet at katten din blir bilsyk og du ikke har noe annet valg enn å ta den med, kan du eventuelt kontakte veterinæren din og få et kvalmestillende middel. 

Når du er fremme er det viktig å holde den innendørs frem til den føler seg trygg i sine nye omgivelser.

Ta med kattens favorittsaker

Ta gjerne med kattens favoritteppe og yndlingsleke slik at den kjenner seg mer som hjemme. Plasser skåler og sandkasse så likt hjemme som mulig. By katten på noe den er ekstra glad i, men bli ikke engstelig om den ikke rører maten de første dagene. Et lite triks er å ta med brukt sand og blande inn i sandkassen, da dette gir trygge assosiasjoner. 

Flått og insektsstikk

Vær oppmerksom på farene utendørs. Flåtten ligger på lur og derfor er det lurt å alltid ha en flåttfjerner tilgjengelig. Gå jevnlig over pelsen til katten din, gjerne med en fin børste.

Les også: Flåttbitt på katt

På sommeren er det også insekter som bier, veps, humler og maur som kan være spennende for en nysgjerrig snute. Et enkelt stikk gir sjelden noen alvorlige reaksjoner, men enkelte katter kan få en alvorlig allergisk reaksjon.

Om katten din blir stukket av et insekt er det først og fremst viktig å følge med på kattens allmenntilstand og holde katten under overvåkning den neste timen. Ta kontakt med en veterinær om du er usikker. Er du kunde hos oss kan du kontakte en veterinær hos FirstVet og få rådgivning. Dette er helt gratis og det er ingen begrensning på antall samtaler eller årsak. 

Huggorm

Hvis en huggorm føler seg truet vil den i flere tilfeller bite. Giften til huggormen kan gi svært alvorlige skader, og selv med behandling er det ikke alle katter som overlever et huggormbitt. Heldigvis er ett av tre ormebitt uten gift. 

En av de vanligste symptomene er hevelse i bittområdet, og at hevelsen blir stadig større. Følg med på kattens allmenntilstand og om katten viser tegn til halthet, slapphet, oppkast og diaré. Noen katter får også en sjokkutvikling, som gjenkjennes ved at katten får problemer med å stå oppreist samt rask, men svak puls. Hvis katten viser disse symptomene er det viktig å komme seg snarest mulig til veterinær for behandling. I mellomtiden må du forsøke å holde katten helt i ro og bære den der det er nødvendig, slik at ikke giften sprer seg.

Sikre balkong og vinduer

Holder du til i høyden? Da er det viktig å sikre balkong og åpne vinduer i tilfelle katten din skulle ramle ned. Dette skjer hvert år, og kan medføre store skader for katten din. Først og fremst bør katten ha mulighet til å oppholde seg på en sval plass på varme dager. Og skal du åpne vinduer eller balkongdøren, bør du montere et sikkerhetsnett, gitter eller noe som hindrer et eventuelt fall. Skulle uhellet skje, er det viktig at du tar med katten din til veterinær for en kontroll, uansett tilstand. Man vet aldri om katten kan ha fått noen indre skader. 

Les også: Slik unngår du fallulykker

Kattepasser eller pensjonat

Hvis du skal reise bort er det et godt alternativ å skaffe en kattepasser. Gi nøye instruksjoner og legg igjen telefonnummer til veterinæren dere bruker i tilfelle det skulle skje noe uforutsett. Husk at katten trenger selskap og lek utover mat og drikke. Be derfor vedkommende bruke tid sammen med katten.

Kjenner du ingen som kan ta vare på katten din kan du booke plass på et kattepensjonat. Glem ikke at gode kattepensjonat ofte har fullbooket sommeren lang tid i forveien. Kontakt en katteklubb, disse kan ofte gi anbefalinger. Husk også at katten må være vaksinert hvis den skal bo på pensjonat.

Vi håper at du og katten din får en hyggelig sommer!