Det første du bør spørre deg selv om før du setter i gang med avl, er om katten din virkelig er egnet for det. Selv om katten er kjøpt for formålet avl, er det ikke sikkert at den har utviklet seg slik man forventet. Hvis katten har en defekt, en sykdom eller et arvelig problem som katter lider av, eller som forkorter livet deres, skal en absolutt ikke bruke katten i avl. Dette gjelder også for sykdommer som holdes i sjakk av behandling. Katten må også ha et godt og stabilt lynne.

Hvor mye en skjønnhetsfeil på utseendet har å si i avlssammenheng, avhenger av rasens populasjonsstørrelse. Hvis det er en svært liten rase, vil man ikke utelukke mange katter fra avlsbasen på grunn av skjønnhetsfeil. Da er det viktigere at katten er frisk og omgjengelig.

Avlskatt eller utstillingskatt?

En avlskatt og en utstillingskatt kan være det samme, men det er slett ikke sikkert at dette er tilfellet. Hos utstillingskatten er det egenskapene som synes (fenotype), som betyr mest. For avlskatten gjelder alle egenskaper (genotype).

Dessuten er det mange gener og egenskaper som ikke bedømmes på en utstilling, men som er viktige for avlskatten. For eksempel evnen til å føde unger med letthet og ta vare på dem, generell motstandskraft mot sykdommer og friskhet i linjene.

Lær først og fremst den aktuelle katten å kjenne. Se i neste omgang på foreldrene når det gjelder utseende, helse og lynne. Mange skjulte anlegg kan vise seg hos foreldre og unger eller ved hjelp av DNA-tester.

Tenk på rasens beste i et langsiktig perspektiv

Det er som oftest ingen god strategi å kun tenke en generasjon fremover for å avle frem drømmekatten. De oppdrettere som planlegger på lang sikt lykkes best med avlen. Det er en god regel å avle på en slik måte at en selv kunne tenke seg å beholde avkommet for videre bruk i avlsarbeidet.

Vær nøye med kombinasjonen av hann og hunn

Ved paringsvalg gjelder det å bevare hunnens positive egenskaper. Ved å velge hann på en egnet måte kan en også kompensere for mindre ønskelige egenskaper hos hunnen. Fra et avlssynspunkt er det som oftest positivt at oppdrettere har ulike metoder for å velge avlshann. Dette betyr at det blir flere avlskombinasjoner enn om alle avler etter samme prinsipp. 

Hvis alle velger den største, beste og vakreste hannen, vil innavlen øke, og det vil da bli et begrenset arvemateriale i neste generasjon. Det er derfor viktig for katterasens fremtid at så mange gode hanner som mulig brukes.

Ulike prinsipper for å velge avlshann

En avlshann kan velges etter flere ulike prinsipper. Uansett hva en velger, så er det like viktig å sjekke ut sykdomshistorikk til foreldredyrene til denne hannen. Man bør også følge med på ungene og utviklingen til tidligere kull etter samme hann.

Ved å se på flere tidligere kull kan man se hva hunnen gir, og hvilke egenskaper som kommer fra hannen. En kan av og til se at en «dårligere» hunn som pares med en hann, får bedre resultater enn en «bedre» hunn. Dette kan være fordi den ulike genbanken som dyrene har med seg utfyller hverandre bedre.

  • Positiv og negativ avl – Ved negativ avl ser en på hunnens negative egenskaper og forsøker å kompensere for disse. Ved positiv avl forsøker en å forsterke de positive egenskapene hunnen har. Ofte ser en etter begge deler samtidig; beholde en god egenskap, men samtidig kompensere for en dårligere en.

  • Geografisk egnet hann – En kan også ta et geografisk valg, og da finne en tilstrekkelig bra hann i nærheten. Dette kan være et godt prinsipp fordi en risikerer at hunnens løpetid tar slutt hvis en må reise langt for en paring.

  • Valg etter utstillingsresultater – Det føles naturligvis trygt å pare med en hann som har vært utstilt og har fått en god bedømmelse. Hvis en er interessert i en hann, men er usikker på hvor bra den er, kan en alltid be en mer erfaren person om å evaluere ham. Hanner som stilles ut, trenger ikke være bedre enn de som ikke stilles ut.

  • Valg etter stamtavle – I stamtavlen til en hann finnes det kanskje en interessant katt en ønsker å ha i linjene sine. På samme måte kan det også finnes en katt i stamtavlen en vil unngå.

  • Valg etter farge – Hvis en vil velge hannkatt basert på en egenskap, er det enklest å velge hannen på grunnlag av fargene avkommet til hankatten og din hunkatt kan få.

Velge erfaren hann eller nybegynner

En erfaren hannkatt og dermed en erfaren hannkatteier kan være trygt hvis man har en hunnkatt som er uerfaren. Men selv om begge kattene er uerfarne, pleier de å lykkes til slutt. Det tar kanskje litt lengre tid før første vellykkede paring, men man må ikke nødvendigvis velge en erfaren hann til sin nybegynnerhunn. Tenk også på at smitterisikoen kan være større hos en hann med mange paringer bak seg.

Som oppdretter i  Norske Rasekattklubbers Riksforbund er det en del regler som må følges. Les deg opp på retningslinjene for oppdrett, avl og registrering!