Når du er ute og reiser med katten, må du sette din og kattens sikkerhet høyt. Ha derfor aldri katten løs i bilen.

─ På samme måte som vi mennesker har sikkerhetsbelte, må katten reise sikkert. Om ulykken først er ute, kan en løs katt få alvorlige skader, forteller Lotta Möller, veterinær på Agria, som samtidig avfeier myten om at katter har ni liv.

Reis alltid med katten i bur

Å ha en katt som springer rundt og distraherer er livsfarlig, og kan føre til trafikkulykker. Agria anbefaler derfor at katten alltid reiser i et bur, som i sin tur er forsvarlig fastspent i bilen. Det er den beste løsningen for at alle skal komme vel frem, selv om katten avskyr buret.

─ Det beste er å venne katten til å reise allerede som liten. Da har du muligheten til å forebygge at katten kaster opp eller tisser og bæsjer av nervøsitet og stress, fortsetter Lotta

Spray med feromoner og id-merking

Det finnes også spray med feromoner som roer stressede katter. Spray et par ganger i buret før dere skal kjøre, så vil dette gjøre katten roligere. Sprayen, som du får kjøpt på enkelte veterinærklinikker, kan du også bruke når du kommer frem til hytta eller et nytt sted, slik at katten raskt føler seg hjemme. Katter er veldig territorielle og er ikke glad i plutselige forandringer.

Vel framme på feriestedet, må du huske at katten derfor kan oppføre seg annerledes.

─ Katter som kommer til nye miljøer forsøker noen ganger å finne veien hjem igjen på egenhånd. Katter må derfor id-merkes. Den skal også ha på seg et halsbånd med ditt navn og telefonnummer, forklarer Lotta Möller.

─ Ha derfor tålmodighet og gi katten tid: da har den lettere for å venne seg til den nye situasjonen, avslutter hun.

 

Viktig å tenke på om transport av katt:

  • Kattburet skal stå på gulvet i bilen eller være fastspent med sikkerhetsbelte på et av setene.
  • Forlat aldri katten alene i bilen. Katten kan få heteslag.
  • Buret må være så stort at katten kan stå oppreist og snu seg rundt.
  • Noen katter vil gjerne se ut, mens andre trives best når de sitter mørkt. Prøv deg fram!
  • Legg avispapir eller annet absorberende materiale i bunn av buret, i tilfelle katten tisser. Oppe på avisene legger du et teppe eller noe annet som katten kjenner igjen lukten av og føler trygghet med.
  • La katten bli kjent med buret før dere reiser, så den venner seg til det.
  • Sørg for at katten ikke tørker ut. Skal du kjøre langt, stopp og gi katten vann